Peter Sagan vyhral piatu etapu Tirreno-Adriatico: Bolo to šialené

12.03.2017 Celý región

Fermo 12. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan triumfoval v nedeľňajšej 5. etape pretekov Tirreno - Adriatico. Dvojnásobný majster sveta jazdiaci za tím Bora-Hansgrohe zdolal v záverečnom špurte Francúza Thibauta Pinota z FDJ, tretí skončil Slovinec Primož Roglič (LottoNl-Jumbo). Pre Sagana to bolo tretie víťazstvo v sezóne, vo februári ovládol klasiku Kuurne-Brusel-Kuurne a v piatok zvíťazil v 3. etape na Tirreno - Adriatico.

Sagan sa v kopcovitej 209 kilometrov dlhej etape dokázal neustále držať v hlavnom pelotóne, zostal v popredí aj po postupnej selekcii na záverečnom kopci a následne si vychutnal koncovku v malej skupine v uličkách starobylého mesta Fermo. Slovenský reprezentant nastúpil pred záverečnou zákrutou a na krátkej cieľovej rovinke nedal súperom šancu.

"Cítil som sa veľmi zle, ale nesmierne sa teším z tohto víťazstva. Vyzerá to tak, že zajtra nebudem schopný súťažiť. Od začiatku sa išlo na plný plyn a stále sa útočilo. Neviem, či si ostatní jazdci pozreli profil, ktorý nás čakal. Rafal Majka mi veril. Povedal som mu, aby nebol hlúpy. Ak budeme obaja v jednej skupine a bude mať dobré nohy, môže ísť na seba. Veril mi viac ako ja sám. Na záverečnom kopci som síce vypadol z vedúcej skupiny, ale dokázal som sa vrátiť späť. A potom som dal do toho úplne všetko," citoval Sagana portál cycling-info.sk.

Hoci vrchári postupne zvyšovali tempo a z čelnej skupiny odpadávalo stále viac pretekárov, Sagana sa nezbavili. "Bolo to šialené. Vyzeralo to, akoby jazdci vôbec nemysleli na to, že sa preteky pôjdu aj v pondelok. Pelotón sa pohyboval tak rýchlo. Som veľmi šťastný, že som zvíťazil, no nepodarilo by sa mi to bez Majku, ktorý mi veľmi pomohol," uviedol Sagan podľa agentúry AP.

Na čele celkovej klasifikácie sa udržal vrchársky špecialista Nairo Quintana, jazdec tímu Movistar finišoval v nedeľu na 8. mieste. Na druhého Pinota mal 50-sekundový náskok, priebežná tretia pozícia patrila Austrálčanovi Rohanovi Dennisovi (+1:06 min). Z pretekov odstúpil do nedele druhý muž poradia Adam Yates (Orica-Scott), ktorý vzdal svoje snaženie pre žalúdočné problémy. Sagan figuroval na priebežnom 49. mieste s odstupom 21:59 minúty na Quintanu.

Preteky pokračujú v pondelok 168 km dlhou etapou z Ascoli Piceno do Civitanova Marche.

výsledky 5. etapy Tirreno - Adriatico (Rieti - Fermo, 209 km):

1. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) 5:00:05 h
2. Thibaut Pinot (Fr./FDJ)
3. Primož Roglič (Slovin./LottoNl-Jumbo)
4. Geraint Thomas (V.Brit./Sky)
5. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo)
6. Rigoberto Uran (Kol./Cannondale-Drapac)
7. Tom Dumoulin (Hol./Sunweb)
8. Nairo Quintana (Kol./Movistar)
9. Rohan Dennis (Austr./BMC Racing)
10. Simon Špilak (Slovin./Kaťuša-Alpecin) všetci rovnaký čas ako víťaz

Priebežné poradie po 5. etape:
1. Quintana 21:34:51 h
2. Pinot +0:50 min
3. Dennis +1:06
4. Roglič +1:15
5. Dumoulin +1:19
6. Thomas +1:23
7. Uran +1:30
8. Jonathan Castroviejo (Šp./Movistar) +1:32
9. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo) +1:37
10. Špilak +1:59
...
49. P. SAGAN +21:59
 
 
 

Vyberte región